Türkiye Turing ve Otomobil Kurumu

Ebru

Ebru sanatı; tezhip ve hat ile birlikte kitap sayfalarında, murakka kenarlarında, ciltlerde, yazı boşluklarında kullanılmakla birlikte günümüzde başlı başına bir sanat eseri olarak düşünülmekte ve sergilenmektedir.

Yoğunluğu arttırılmış sıvı üzerine, tabiattan elde edilen, güneşte solmayan, suda erimeyen ve asit ihtiva etmeyen boyaların at kılı ve gül dalından mamul fırçalar yardımıyla serpilmesi sonucu oluşan desenleri kâğıda aktarmak suretiyle yapılır. Kâğıt bezeme sanatlarının en göz alıcılarından olan ebrunun battal, gel-git, taraklı, şal, hatip ve çiçekli gibi çeşitleri bulunur.

Ebru sanatı Batıda Türk Kâğıdı veya Türk Mermer kâğıdı adını almıştır. Avrupalılar ebru kağıdına mermer kâğıdı demektedirler. Ebru kağıdının üstünde buluta benzeyen renk kümeleri meydana gelmektedir. Bu yüzden bulutumsu, bulut gibi manasına gelen Ebri kelimesi kullanılmıştır.

İlk Ebru formları Orta Asya’da görülmüş olup İran aracılığıyla Anadolu’ya yayılmıştır. Ebru sanatında kullanılan boyaların tamamı tabiattan doğal yöntemlerle elde edilir. Suyun yoğunlaşmasını sağlayan kitre, bitkisel esaslı bir ana malzemedir. Boyaların kitre üzerinde açılmasını sağlayan doğal asit de hayvanın safra kesesindeki öd’dür.

Ebru Sanatı: Bir diğer adıyla “Türk Kâğıt Süsleme Sanatı”, 2014 yılı itibariyle ülkemiz adına UNESCO İnsanlığın Somut Olmayan Kültürel Mirası Temsili Listesine kaydedilmiştir.

İstanbul Sanatları - Ebru

Sanatçılarımızın yapmış olduğu eserlerden örnekler;

İstanbul Sanatları Çarşısı’nda Ebru sanatını icra eden sanatçılarımız;

Uğur Taşatan
Uğur Taşatan, 1982 yılında İstanbul'da doğmuştur. Çapa Anadolu Öğretmen Lisesi’ni bitirdikten...
Uğur Taşatan
©2022 - İstanbul Sanatları Çarşısı - Tüm hakları saklıdır.
</code&design> Tukan Ajans
usergift