Ebru
Ebru sanatı; tezhip ve hat ile birlikte kitap sayfalarında, murakka kenarlarında, ciltlerde, yazı boşluklarında kullanılmakla birlikte günümüzde başlı başına bir sanat eseri olarak düşünülmekte ve sergilenmektedir.
Yoğunluğu arttırılmış sıvı üzerine, tabiattan elde edilen, güneşte solmayan, suda erimeyen ve asit ihtiva etmeyen boyaların at kılı ve gül dalından mamul fırçalar yardımıyla serpilmesi sonucu oluşan desenleri kâğıda aktarmak suretiyle yapılır. Kâğıt bezeme sanatlarının en göz alıcılarından olan ebrunun battal, gel-git, taraklı, şal, hatip ve çiçekli gibi çeşitleri bulunur.
Ebru sanatı Batıda Türk Kâğıdı veya Türk Mermer kâğıdı adını almıştır. Avrupalılar ebru kağıdına mermer kâğıdı demektedirler. Ebru kağıdının üstünde buluta benzeyen renk kümeleri meydana gelmektedir. Bu yüzden bulutumsu, bulut gibi manasına gelen Ebri kelimesi kullanılmıştır.
İlk Ebru formları Orta Asya’da görülmüş olup İran aracılığıyla Anadolu’ya yayılmıştır. Ebru sanatında kullanılan boyaların tamamı tabiattan doğal yöntemlerle elde edilir. Suyun yoğunlaşmasını sağlayan kitre, bitkisel esaslı bir ana malzemedir. Boyaların kitre üzerinde açılmasını sağlayan doğal asit de hayvanın safra kesesindeki öd’dür.
Ebru Sanatı: Bir diğer adıyla “Türk Kâğıt Süsleme Sanatı”, 2014 yılı itibariyle ülkemiz adına UNESCO İnsanlığın Somut Olmayan Kültürel Mirası Temsili Listesine kaydedilmiştir.
Sanatçılarımızın yapmış olduğu eserlerden örnekler;
İstanbul Sanatları Çarşısı’nda Ebru sanatını icra eden sanatçılarımız;
Uğur Taşatan
Uğur Taşatan, 1982 yılında İstanbul'da doğmuştur. Çapa Anadolu Öğretmen Lisesi’ni bitirdikten sonra, 2006 yılında İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nden mezun oldu. 2019 yılında Marmara Üniversitesi Türkiyat Araştırmaları Enstitüsü Türk Sanatı Bölümü’nde “Süleymaniye Kütüphanesi Ebrû Koleksiyonu’ndaki Mustafa Düzgünman Ebrûları” konulu teziyle yüksek lisans eğitimini tamamladı.
2001 yılında üniversite öğrenciliği sırasında ebrû ile tanıştı.18 Kasım 2012 tarihinde Hocası Alparslan Babaoğlu’dan ebrû sanatının öğretilmesi ve icrâsı konusunda “İcâzet” aldı. Halen hocası ile iletişim halinde olup Türk Ebrûsu konusundaki çalışmalarını sürdürmektedir.
12. Devlet Türk Süsleme Sanatları Ebrû Yarışması’nda sergileme, 2010’da Mustafa Düzgünman anısına düzenlenen Ananevi Türk Ebrûsu Yarışması'nda Çiçekli Ebrû dalında birincilik ödülü aldı.
Bugüne kadar 30’dan fazla karma sergiye katıldı ve Marmara Üniversitesi ve İstanbul Lisesi dahil çeşitli üniversite ve liselerde ebrû ile ilgili sunumlar yaptı. Mustafa Düzgünman, Necmeddin Okyay ve Edhem Efendi onuruna anma programları ve sergiler düzenledi.